Eikenprocessierups
Ben je in (eiken)bosrijk gebied geweest en heb je last van flinke jeuk en rode bultjes? Dat klinkt als de eikenprocessie-rups.

Wat kun je doen?
Wrijf of krab niet.
Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband. Plak een stuk plakband op de huid en trek het er weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband vastzitten en komen zo los van de huid.
Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water.
Doe kleding waarin de brandharen zitten uit. Was de gedragen kleding op minstens 60° C.
Bestrijd de jeuk met verzachtende crème op basis van aloë vera, calendula, menthol of eucalyptus.
Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan in sommige gevallen voor ernstige allergische reacties zorgen. Bel of laat 1-1-2 bellen wanneer je na contact met een eikenprocessierups benauwd wordt of dikke tong, lippen of oogleden krijgt.

Wespen
Een wesp steekt meestal wanneer deze zich in het nauw gedreven voelt. Een wespensteek doet pijn en jeukt.

Wat moet je doen?
Koel met ijs. Hierdoor zwakt de zwelling en de pijn af. Gebruik eventueel een zalf met menthol, aloë vera of calendula tegen huidirritatie.
Houdt de zwelling aan, neemt hij toe of twijfel je? Neem dan contact op met de huisarts.
Let op: Bel 1-1-2 bij een steek in mond of keel. De zwelling kan de luchtweg afsluiten en dit kan levensbedreigend zijn.
Let op: Bel ook 1-1-2 bij ernstige benauwdheid, shockverschijnselen of een allergische reactie. Heeft het slachtoffer medicijnen tegen een allergische reactie? Laat het slachtoffer dan het liefst zelf de medicijnen toedienen.

Hitte
De meeste mensen houden wel van zomers weer, maar niet van extreme hitte. Toch komt dat steeds vaker voor.

Zorg voor jezelf
Drink veel
Ook als je geen dorst hebt, is het belangrijk om veel te drinken. Drink bij voorkeur water. Van alcohol kun je juist beter niet te veel drinken. Deel in coronatijd geen flesjes of bekers met anderen.
Kleed je luchtig
Kies voor luchtige kleding in lichte kleuren, gemaakt van materiaal dat goed ‘ademt’. Katoen en linnen bijvoorbeeld.
Vermijd zware inspanning
Als je graag wilt sporten, doe dit dan niet tijdens de warmste uren van de dag (van 12.00 tot 16.00 uur). Wacht liever tot het ’s avonds laat wat afgekoeld is of trek ’s morgens al heel vroeg je hardloopschoenen aan.
Doe vast boodschappen
Zorg dat je boodschappen in huis hebt, zodat je niet op het heetste moment van de dag de deur uit moet.
Check je medicatie
Sommige medicijnen beïnvloeden je temperatuurregulatie. Controleer de bijsluiter en overleg met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen bij hitte moet treffen.
Verkoel jezelf
Bijvoorbeeld door je polsen te koelen onder een stromende kraan, en door een ventilator neer te zetten. Gebruik in tijden van corona liever alleen een ventilator als je met personen uit je eigen huishouden bent.
Ga beschermd naar buiten
Moet je toch de zon in? Smeer je dan elke twee uur in en bescherm je huid en gezicht met zonnebril of hoedje. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op als je buiten bent.

Eikenprocessierups, Wespen en Hitte
Getagd op: