Dan kan het zomaar dat je ineens een paar euro af moet tikken als je wat contant geld uit de muur wil halen. Het komt steeds vaker voor dat er in het buitenland geld wordt gevraagd voor opname van contant geld, en ook Nederlandse banken brengen vaker kosten in rekening voor zo’n transactie.

De discussie is in Nederland al een tijdje aan de gang: is het oké als banken hun klanten laten betalen voor het opnemen van contant geld? Er is een trend gaande waardoor sommige klanten van ABN AMRO, Rabobank en ING al niet meer volledig gratis over hun eigen geld kunnen beschikken.

Betalen voor geldopname in Nederland
Ook de Rabobank rekent kosten voor het opnemen van contant geld.
ABN AMRO doet dat ook, maar verhoogt limiet.

In het buitenland wordt het ook steeds normaler dat je een paar euro moet afdragen voor een opname. Hoe komt dat?
Exploitanten in eurolanden brengen soms kosten in rekening.

Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen landen die lid zijn van de euro en landen met een andere valuta. In eurolanden kun je gratis betalen met je pinpas en in principe (!) ook gratis geld opnemen. Er zijn echter landen waar exploitanten van geldautomaten transactiekosten mogen rekenen, als ze dit ook doen bij de lokale bevolking.

Bijvoorbeeld in Duitsland en Spanje komt het vrij veel voor dat je ongeveer tussen de 50 cent en 5 euro moet betalen, ongeacht het bedrag dat je opneemt. Hetzelfde geldt in Oostenrijk en Griekenland. Een pinautomaat moet overigens wel altijd vermelden dat er kosten aan de transactie zijn verbonden.

Het verschilt dus een beetje per land en per exploitant; je kunt voor vertrek aan je bank vragen waar je moet betalen voor opnamen van contant geld.

Je eigen bank kan ook geld vragen voor opname
Naast dat exploitanten op de plaats van bestemming transactiekosten kunnen rekenen, kan het ook dat je eigen bank geld vraagt voor een opname in het buitenland. Zo betaal je bij Rabobank bij het DirectPakket, het BasisPakket en het StudentenPakket 75 cent om geld te pinnen in het buitenland.

Bij ING betalen klanten met een Oranjepakket met Korting 80 cent per geldopname. Studenten betalen hetzelfde bedrag wanneer ze meer dan twaalf keer in een jaar hebben gepind. Bij ABN AMRO betaal je 5 euro plus een half procent over het opgenomen bedrag als je in een jaar meer dan 17.500 euro hebt opgenomen. De limiet ligt lager bij een studentenrekening (6.000 euro per jaar) en een jongerengroeirekening (2.000 euro per jaar).
Vrijwel altijd betalen voor opname vreemde valuta

Dat zijn dus de kosten als je in een euroland geld uit de muur haalt. Buiten de eurozone betaal je vrijwel altijd voor zowel pinnen als opnemen. Er zijn enkele banken die speciale passen aanbieden waarmee je gratis kunt betalen in een andere valuta, maar de grote banken rekenen eigenlijk altijd kosten.

Het verschilt een beetje per pakket hoeveel je betaalt voor een opname van vreemde valuta, maar bij de drie grote banken betaal je meestal de volgende tarieven.

Wijzigingen voorbehouden
ING: 1,4% koersopslag per pinbetaling – € 3,50 per transactie plus 1,4% koersopslag per geldopname.

Rabobank: 1,2% koersopslag per pinbetaling – € 3,50 per transactie plus 1,2% koersopslag per geldopname.

ABN AMRO: € 0,15 en 1,2% koersopslag per pinbetaling – € 2,25 plus 1,2% koersopslag per geldopname.

Let op: bovenstaande tarieven gelden als je geld opneemt met je betaalpas. Voor opnames met creditcards ben je vaak meer kwijt. De genoemde tarieven dienen alleen als indicatie, kijk op voorhand goed op de website van jouw bank welke tarieven op dat moment actueel zijn.
Zo voorkom je onnodige kosten

Af en toe is het onvermijdelijk: je moet nou eenmaal soms geld opnemen en daar zitten dan kosten aan verbonden. Toch zijn er een aantal dingen waarmee je de kosten flink kunt beperken.

Betaal of neem je geld op in een andere valuta? Let er dan op dat je de wisselkoers van je eigen bank gebruikt. Vaak kun je de buitenlandse bank de omrekening laten doen, maar dit is meestal ongunstig.

Kies voor de optie ‘Without conversion’ om de koers van je eigen bank te gebruiken en te betalen in de plaatselijke valuta.
Om kosten te besparen kun je ervoor kiezen om cash geld mee te nemen. Als je meer dan 10.000 euro bij je hebt, moet je dit aangeven bij de douane. Al is het wel de vraag of het verstandig (en nodig) is om met zoveel geld op zak op reis te gaan.

Je kunt vragen of je bij je hotel of een restaurant wat extra geld kunt pinnen als je afrekent, om zo transactiekosten van geldautomaten te vermijden.

Let erop dat geld opnemen met je creditcard vaak duurder is dan met je betaalkaart.
Zorg ervoor dat je pas op werelddekking staat als je een verre reis gaat maken, anders kun je deze helemaal niet gebruiken.

Moet je gewoon geld opnemen en zijn hier transactiekosten aan verbonden? Dan is het natuurlijk beter om wat meer dan een tientje te pinnen.

Contant pinnen kost geld?
Getagd op: