Vervelend als je tijdens je vakantie wordt lekgestoken door muggen. Irritanter is als je metgezel de dans ontspringt en ‘s ochtends fris en fruitig aan de ontbijttafel verschijnt.

Maar hoe kan het dat de één makkelijker wordt gestoken dan de ander? Wat zijn de feiten en fabels.

Fabels
Zo heeft het wel of niet te worden gestoken door muggen. Niets te maken met een warme lichaamstemperatuur, zoet bloed of een dunne huid.

Bovendien baseren veel mensen het feit of ze wel of niet worden gestoken door muggen, op de frequentie van aanwezige muggenbulten. Dit is echter geen goede maatstaf omdat de aanwezig het afhankelijk is van de persoon in hoeverre een muggenbult zich ontwikkelt. Het kan dat iemand wordt gestoken, maar er geen bultvorming en/of jeuk ontstaat, waardoor het onterecht lijkt alsof deze persoon niet gestoken is.

Geurprofiel
Het wel of niet worden gestoken door muggen heeft alles te maken met het geurprofiel van een persoon. Deze wordt deels bepaald door iemands genen en deels door het dieet. Zo heeft iedereen een uniek geurprofiel dat bestaat uit geuren die muggen aantrekken en geuren die muggen afstoten. De verhouding tussen deze twee factoren bepaalt hoe attractief jij voor muggen bent.

Stop met citronella!
Ook in het kader van geuren en methodes om muggen te verjagen zijn er veel theorieën die onjuist blijken. Zo helpt knoflook niet, is de werking citronella nooit wetenschappelijk bewezen en zijn ultrasoon geluiden al helemaal onzin.

Uitkijken voor zweetvoeten
Voorbeelden van geuren waar muggen zich toe aangetrokken voelen zijn zweetvoeten en de geur die je uitstoot na sporten of bier drinken. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde aantrekkingskracht voor muggen door chemische verbindingen die vanwege een verhoogde stofwisseling wordt uitgestoten.

Wat helpt wel?
Je volledige lichaam in te smeren met eucalyptusolie, een variant waar de werkzame stof citriodiol in zit. Het gebruik van DEET is ook effectief, maar niet de gezondste optie omdat 20% wordt geabsorbeerd door de huid.

Gestoken door muggen
Getagd op: