De 3D brug krijgt een plekje in het Kralingse Bos. De op deze bijzondere manier gefabriceerde vlonderbrug komt te liggen in de Heemtuin. Eind 2020 moet de kunststof constructie in gebruik zijn genomen.

De ‘geprinte oeverovergang’ gaat het houten exemplaar vervangen. ,,De nieuwe brug wordt gemaakt van met vezels versterkte kunststof, die aan het einde van zijn bestaan ook recyclebaar is. Hij gaat twee keer langer mee dan de oude brug. Dat maakt ’m zo uniek in Nederland’’, aldus een woordvoerster van de gemeente.

,,Met deze eerste 3D-geprinte kunststof brug werken we aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie bruggen. We stimuleren het gebruik van innovatieve, duurzame en circulaire materialen in de bouwsector en leveren een bijdrage aan de doelstellingen die de stad op het gebied van duurzaamheid stelt.’’

Ontwikkeling
De bijna 6,5 meter lange vaste brug (zonder leuning) is nu van hout en nadert het einde van zijn levensduur. De constructie is sinds 1975 in gebruik in de heemtuin in het Kralingse Bos.

Gedurende het ontwerp, de productie en de aanleg van de brug wordt ook naar andere slimme en vernieuwende toepassingen gekeken. ,,Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van sensoren om de staat van onderhoud, de constructieve veiligheid en levensduur van de brug op een efficiënte manier te volgen.

Geprinte 3D kunststof brug in het Kralingse Bos
Getagd op: