Tijd voor een plaatsje in de zon en een plons in het water. Waar moet je eigenlijk zijn?

Zevenhuizerplas
Het strand en de boulevard van de Zevenhuizerplas zijn de kroonjuwelen van de Rotterdamse wijk Nesselande. Aan de oostelijke rand van de stad en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Altijd druk in de zomer. Een magneet voor jongeren en gezinnetjes. Voordeel: blauwalg zie je nauwelijks in deze plas. Winkeltjes en horeca in de buurt en het is altijd leuk om naar de ploeteraars op de waterskibaan te kijken. De Zevenhuizerplas heeft echter nóg meer zwemplekken, maar daar moet je een stukje voor omrijden of omfietsen. Bij Oud Verlaat bijvoorbeeld, aan de andere kant van de plas. Hier geen blitse boulevard en woontorens, en ook geen metro die de badgasten zowat op het strand afzet. Restaurant De Strandgaper was ooit dé plek van de Zevenhuizerplas, toen Nesselande nog niet eens bestond en de Zevenhuizerplas een stuk kleiner was. Voor de bouw van Nesselande werd de Zevenhuizerplas twee keer zo groot gemaakt, zodat de inwoners van de Rotterdamse nieuwbouwwijk de plas vanuit huis zowat kunnen voelen.

De Oude Tol
De Oude Tol in Oud-Beijerland heeft een enorme aantrekkingskracht op waterratten. Vooral veel jongeren, die met de fiets naar het recreatiegebied langs het Spui kwamen. De Oude Tol is al jaren een populaire zwemstek in de Hoeksche Waard. Sinds een dramatisch ongeluk in 2013, waarbij een tiener omkwam, is er wel veel veranderd. De gemeente groef een groter stuk uit om de zwemmers bij de stroming weg te houden. Nieuw is de natuurspeeltuin, die vorig jaar is geopend. Het succes van De Oude Tol bereikt zo langzamerhand wel zijn grenzen. Soms is het zo druk, dat mensen ook buiten de ballenlijn verkoeling zoeken. Dat is ongewenst en gevaarlijk vanwege de stroming. De gemeente Hoeksche Waard gaat daarom over tot de plaatsing van een hek, zodat het niet te druk kan worden en iedereen binnen de ballenlijn kan blijven.

Het Brielse Meer
Een gezellige chaos is het altijd al geweest bij het Brielse Meer. Er zijn genoeg plekken waar je kunt verpozen, maar vraag aan mensen uit deze streek waar je moet zijn en je krijgt als antwoord: bij de Brielse Brug. Hier kun je lekker het water in en is strandtent Breezze in de buurt, altijd handig voor een drankje als je geen zin hebt om een koelbox mee te nemen. De afgelopen tijd is deze plek bij het Brielse Meer wel veranderd. Het strandje is opgeknapt en een stuk breder geworden. Van tijd tot tijd duikt hier de plaag van bijna iedere zwemplas op: blauwalg. De afgesloten rivierarm heeft aan weerszijden verschillende zwemplekken. 10 kilometer water langs ligweides, strandjes, fietspaden en jachthavens. Voorne-Putten kent nog meer leuke zwemplekken, zoals het Oostvoornse Meer. Je kunt natuurlijk ook altijd het zoute water opzoeken. De stranden aan de kust van de Noordzee zijn bekend tot ver in de regio, met Rockanje sur mer als de bekendste.

Krabbeplas
De Krabbeplas in Vlaardingen, daar ook bekend als de surfplas, ligt bij de Broekpolder. Al rijdend langs sportvelden, hondenspeeltuin, volkstuintjes en vogels die fluiten kom je bij deze plas. Met de auto, al komen de meeste gewoon met de fiets. Bijna idyllisch is het er. Wat een rust, zeker op een doordeweekse dag. Nou ja, tot voor kort, tegenwoordig hoor je meer de heimachines onafgebroken hun werk doen. Je ziet de stellingen ook: er wordt gewerkt aan de Blankenburgverbinding. Het strand zelf is nog hetzelfde: veel gras, en een plas waar voor blauwalg wordt gewaarschuwd. Een terugkerend fenomeen in Vlaardingen. Heb je het over de Krabbeplas, dan gaat het ook vaak over blauwalg. Toch is het een aangename plek en het gedreun voor de aanleg van de nieuwe Maasdeltatunnel, meer bekend als de Blankenburgtunnel, heeft ook wel wat. Pluspunt hier is de aanwezigheid van strandtent Jofel.

Strandje van Heijplaat
Waar moet je in Rotterdam zijn? Je kunt de trein pakken naar Rotterdam aan Zee, Hoek van Holland dus. De metro stopt bij de Zevenhuizerplas. Zie boven. Van oudsher is de Kralingse Plas goed voor een plons. Rotterdam heeft nog meer natuurlijk water, uiteraard. Het strandje op Heijplaat is zeker de moeite waard voor een autoritje. Achter het Quarantainegebouw ligt een pareltje, bij de halte van de Watertaxi. Links ervan een strandje, rechts ervan een strandje.
Enkele zonnebaders zijn al neergestreken en koesteren de rust. Nadeel hier is dat je het water niet in kan. ‘Gevaarlijk. Niet baden of zwemmen’ staat er met koeienletters op een bord. ‘Gevaarlijke stroming. Steile oever. Zuiging door schepen.’ Dat geeft The Port of Rotterdam als uitleg. Dan zit er maar één ding op. Genieten van de zon en het uitzicht.

Zelf gemaakte foto’s van de hierboven genoemde locaties zijn welkom.

Plonzen maar!
Getagd op: