blauwalgDe oplossing is de sliblaag afdekken met veel zand, maar hier hangt een stevig prijskaartje aan. Het hoogheemraadschap wil 1 miljoen euro betalen en vindt dat de gemeente de resterende 4,5 miljoen euro moet ophoesten. Wethouder Joost Eerdmans is voorstander van een structurele oplossing, maar hij is het niet eens met deze verdeelsleutel.

Om het zwemseizoen niet te verpesten, gaat de gemeente de blauwalg tijdelijk bestrijden met waterstofperoxide. Maar een aantal partijen in de Rotterdamse gemeenteraad is hier niet van gecharmeerd.
Blauwalg teistert opnieuw de Kralingse Plas en daardoor kan er in de zomer waarschijnlijk geen verkoelende duik worden genomen. De giftige stoffen in blauwalg kun je flink ziek worden.

Er bestaat een structurele oplossing om de blauwalg definitief een kopje kleiner te maken. Gemeente en waterschap bakkeleien echter alleen over de rekening. Zolang deze discussie loopt, kiest Rotterdam voor een tijdelijke bestrijding: een scheutje waterstofperoxide in de Plas. En dan maar hopen dat het werkt?

Gebruik slib bleek inschattingsfout
De groei van blauwalg wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van fosfaatrijk slib. Nog niet zo lang geleden is deze moddersubstantie gebruikt voor de opknapbeurt van de Plas. Dat blijkt achteraf een inschattingsfout: de blauwalg is er juist door gaan groeien.

‘Effect onbekend’
blauwalg_waterRaadslid Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren: “Wat ik heb begrepen is dat het effect van waterstofperoxide op micro-organismen eigenlijk onbekend is, vindt u dan dat in zo’n grote plas als de Kralingse Plas maar een experimentje moet worden uitgevoerd met het ecosysteem?”

Raadslid Barbara Kathmann van de PvdA: “Op het internet staat dat het als mondspoeling wordt gebruikt. Nu staat erbij dat als je het doorslikt, je een dokter moet raadplegen. Dus dat lijkt me een heel gek voorbeeld.”

Raadslid Judith Bokhove van GroenLinks: “We hebben natuurlijk ook al een gevaar van waterstofperoxide in de Tweede Kamer en daar waarschuwen steeds mensen voor. Maar omdat nou in de Kralingse Plas te gaan toepassen is geen goed idee.”

‘Heel lage concentratie’
“Het gaat om een lage concentratie die wel de blauwalg bestrijdt, maar geen schade oplevert voor flora of fauna:”

In juli gaat het eerste scheutje waterstofperoxide de Kralingse Plas in. Op aandringen van de gemeenteraad zoekt wethouder Eermans verder naar een oplossing voor het financiële probleem van de structurele oplossing.

Burgerraadslid Pascal Lansink van de VVD: “Je hebt het over een gebied waar drie miljoen mensen recreëren. Daar moet je in investeren en geen halve maatregelen willen nemen.”

Leefbaar-raadslid Dries Mosch adviseert een lobby langs provincie en landelijke overheid. Hij pleit ook voor een risico-analyse van de structurele oplossing: “Om te voorkomen dat straks niet zomaar 5,5 miljoen euro het water in wordt gestort.”

Wordt dus vervolgd:

Kralingse Plas bestreden met blondeermiddel