Wat is naaktrecreatie?
Naaktrecreatie is het bloot doorbrengen van de vrije tijd. Ongeveer twee miljoen Nederlanders doen het wel eens. Op een naaktstrand aan de kust, bij een plas in de buurt, op vakantie of lekker in de eigen achtertuin. Het geeft een heerlijk vrij gevoel om water en wind op je blote vel te voelen. Het heeft verder een hoop praktische voordelen: geen plakkerige badkleding na het zwemmen, geen omkleedtrucs met een handdoek op het strand, je hoeft minder bagage mee te sjouwen en je wordt streeploos bruin.

Verschillende termen
Naturisme, nudisme, naaktlopen… Het beestje heeft in de loop van de jaren verschillende namen gekregen. Vroeger was er een strikt verschil tussen naturisme en nudisme. Naturisme hield in dat bloot echt je levensstijl was, dat je duurzaam en met veel aandacht voor de natuur leefde. Nudisme daarentegen stond voor mensen die bloot waren om het bloot zijn, voor het praktische gemak. En dan waren er nog mensen die zich in beide termen niet herkenden. Zij bestempelden hun voorliefde als ‘naaktlopen’, of  – nog voorzichtiger – spraken alleen van “naar het naaktstrand en de blotebillencamping gaan”. Tegenwoordig bekijken we het liever anders. Daarom maakt het niet uit in welk hokje je wordt gestopt.

Andere sfeer
Voor de locatie Rotterdan aan de Kralingse Plas waar een klein naaktstrandje bestaat is het toegestaan om uit de kleren te gaan. Vele naaktrecreanten uit Rotterdam en omgeving keizen doorgaans heel bewust voor deze plek. De sfeer op deze blootbestemming is daardoor opvallend prettig: mensen groeten elkaar nog, gooien hun afval daar waar het hoort, zodat de omgeving schoon blijft, gaan respectvol met elkaars spullen om, en houden soms een oogje in het zeil zonder dat je daar expliciet om hebt moeten vragen. Er gelden normen en waarden die in het alledaagse leven niet meer vanzelfsprekend zijn, maar die je verblijf nét dat extra ontspannen gevoel geven.

Jezelf blootgeven
Als je bloot bent onder andere mensen, geef je je ook figuurlijk bloot. Met name de eerste keer is dit best even spannend, maar je zal zien dat iedereen wel vetrolletjes, littekens en andere zaken heeft waarover hij onzeker is. Daardoor valt bij iedereen het masker af en krijg je volledig de gelegenheid om jezelf te zijn.

Het naaktstrand aan de Kralingse Plas ligt aan de westzijde, langs de Beatrixlaan aan de uiterste noordzijde van het strandbad. Er is 1 toegangsweg.

De bereikbaarheid met het OV is matig. Vanaf CS neem je stadsbus 38 richting Crooswijk, uitstappen halte Nieuwe Crooswijkseweg en dan nog minimaal 15 minuten lopen. Gebruik maken van een OV-fiets is handiger.

Faciliteiten en mogelijkheden
Ongeveer 0,5 ha ligweide, gedeeltelijk begroeid met bomen en struiken. Niet zichtbaar vanaf het fietspad, wel zichtbaar vanaf het textielstrand.

Links van het overzicht is het naaktstrandje. Klik voor vergroting.

 

Naaktrecreatie Rotterdam
Getagd op:                                             

3 gedachten over “Naaktrecreatie Rotterdam

 • 21/08/2019 om 07:51
  Permalink

  Jammer dat telkens het gras wordt weggehaald. Zand wordt vies en gaat stinken als er geen eb en vloed is. Gras is levend en houd zichzelf schoon: kijk maar naar het andere stuk.

 • 18/11/2019 om 23:48
  Permalink

  Zijn er geen andere naakt activiteiten te doen in Rotterdam. Dan alleen daar maar en in sauna’s, of is er ook bijvoorbeeld volleybal, badminton of voetbal. Ik noem zo maar wat dingen op.

 • 17/02/2020 om 12:09
  Permalink

  Nog even en we kunnen weer genieten van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Ik hoop dat er niet veel schade is en er voldoende beschutting is voor naaktrecreatie. Ik hoop verder dat er iets wordt gedaan aan wat voorzieningen. Zoals een toilet, extra prullenbak en de aanhoudende vocht vanuit de plas in de grond. Voor de rest een heerlijke plas om te genieten. Laat het voorjaar maar komen.

Reacties zijn gesloten.