Zandstrand Terschelling

Vroeger was er strikt verschil tussen naturisme en nudisme. Naturisme hield in dat bloot echt je levensstijl was, dat je duurzaam en met veel aandacht voor de natuur leefde. Nudisme daarentegen stond voor mensen die bloot waren om het bloot zijn, voor het praktische gemak. En dan waren er nog mensen die zich in beide termen niet herkenden. Zij bestempelden hun voorliefde bijvoorbeeld als ‘naaktlopen’, of – nog voorzichtiger – spraken alleen van “naar het naaktstrand en de blotebillencamping gaan”

Naaktrecreatie was de overkoepelende term voor al deze uitingen. Tegenwoordig bekijken we liever wat de grote gemene deler van al deze invalshoeken is: mensen die het prettig vinden om bloot te zijn en daar zelf keuzes in maken. Daarbij maakt het niet uit in welk hokje je dat stopt. Voor een locatie zoals het naaktstrandje aan de Kralingse Plas waar je uit de kleren mag, kiezen naaktrecreanten doorgaans heel bewust.

De sfeer op blootbestemmingen is daardoor opvallend prettig: mensen groeten elkaar nog, gooien hun afval daar waar het hoort zodat de omgeving schoon blijft, gaan respectvol met elkaars spullen om, en houden soms een oogje in het zeil zonder dat je daar expliciet om hebt moeten vragen.

Er gelden normen en waarden die in het alledaagse leven niet meer vanzelfsprekend zijn, maar die je verblijf nét dat extra ontspannen gevoel geven. Als je bloot bent onder andere mensen, geef je je ook figuurlijk bloot. Met name de eerste keer is dit best even spannend, maar je zal zien dat iedereen wel vetrolletjes, littekens en andere zaken heeft waarover hij onzeker is. Daardoor valt bij iedereen het masker af en krijg je volledig de gelegenheid om jezelf te zijn.

Alles willen weten over naturisme, nudisme of naaktrecreatie? Jonge naturisten op bezoek bij Jinek.

Bron: NPO

Naturisme en nudisme
Getagd op: