Twee ooievaars in het Kralingse Bos in Rotterdam hebben hulp gekregen bij de bouw van hun nest. Het koppel heeft tevergeefs geprobeerd zelf een nest te maken op het terrein van kinderboerderij De Kraal. Dat is door de ooievaars helaas niet gelukt.

“Mijn collega’s hebben de vogels het hele weekend zien stuntelen”, vertelt Laura Schenblin, bedrijfsleider van de kinderboerderij. “Zondag konden we het niet meer aanzien en is een hulpoproep geplaatst op Facebook. De basis voor het nest was zo gemaakt, maar we hadden geen materieel om het nest te plaatsen. Een hoogwerker was nodig om het te plaatsen.”

Hulp werd al snel van alle kanten aangeboden. “Zelfs de brandweer wilde wel komen”, vertelt Laura verder. “Het nest is inmiddels geplaatst. Nu maar hopen dat de ooievaars terugkomen. Ze vlogen de hele dag nog rond het terrein, dus we hopen dat het paartje terugkomt op het vertrouwde nest.

Het ooievaarskoppel moet het nest nog wel zelf afmaken, zegt boswachter Henk Suurbach. Wat nu geplaatst is, is meer de basis, een gemakkelijke ondergrond voor een nest.

“Dergelijke masten staan overal in Nederland. De Nederlandse ooievaars zijn eigenlijk te verwend geraakt”, aldus Suurbach. “Ik zou ook niet moeilijk doen als er ergens wel een bedje voor mij klaar staat.” De ooievaars zijn geziene vogels in het Kralingse Bos en is een plezier om na te kijken.

Bekijk het interview wat RTV Rijnmond ter plekke maakte.

 

Ooievaars krijgen hulp