De gemeente Rotterdam start na de zomer van 2018 met de aangekondigde grootscheepse aanpak van blauwalg in de Kralingse Plas. Er komt een laag zand op de bodem die moet voorkomen dat de recreatieplas opnieuw geteisterd wordt door de ziekmakende bacteriën.
De hele operatie kost 5,5 miljoen euro.
“Vanaf het najaar wordt er echt mee begonnen en dan hopen we het jaar erna klaar te zijn”, zegt wethouder Eerdmans. “Dus zwemmen in 2019, maar misschien moeten we uitgaan van zwemmen in de Kralingse Plas in 2020. Dan is het water geschikt.”
De terugkerende blauwalg is al jaren een doorn in het oog van bezoekers van de Kralingse Plas. Iedere zomer zitten de ziekmakende bacteriën weer in het water, juist als veel Rotterdammers en niet Rotterdammers willen zwemmen. De oorzaak is het fosfaat in het water.
Eerder experimenteerde men met waterstofperoxide tegen de bacterie. Maar het blondeermiddel hielp nauwelijks en bleek funest voor de visstand. Met als gevolg een terugloop van de visstand in de Kralingse Plas.
Dat blijkt uit een steekproef door deskundigen in september 2017.
In de afgelopen jaren zat er nog 50 tot 100 kilo vis per hectare in de Kralingse Plas. Dat steeg tot bijna 200 kilo, twee jaar geleden. Nu is er nog maar 6 kilo vis per hectare, aldus de deskundigen.
Aluminiumchloride
Naast het storten van zand zal de gemeente ook aluminiumchloride aan het water toevoegen. Dat moet ervoor zorgen dat het fosfaat op de bodem blijft en niet naar boven komt.
GroenLinks maakt zich zorgen over de gevolgen van aluminiumchloride in het water. Extra onderzoek is nodig om te bepalen op eventuele schadelijke gevolgen van de stof.
Wat aluminiumchloride precies doet zie je in het onderstaande filmpje.
Voorzitter Jan Kreek van het Kralings Plas Overleg (KPO) beaamt deze aanpak. Namens alle gebruikers van de plas keurt hij het plan af dat de gemeente en het Hoogheemraadschap hebben voor een structurele aanpak van de blauwalg. “Een fout idee,” zegt hij stellig.
Het KPO stelde eerder voor. “Zuig al het zand en slib op tot aan de veenlaag. Gooi er wat mosseltjes en vissen in en laat het verder met rust zodat de natuur zijn werk kan doen.
De gemeente laat weten dat de blauwalg in de Kralingse Plas een structureel probleem is die moet worden opgelost.