De Ster en De Lelie aan de Kralingse Plas zijn de enige nog werkende snuiftabak- en specerijenmolens in Nederland en mogen dan best uniek worden genoemd. De molens zijn nog in bedrijf te zien en zijn op woensdag- en zaterdagmiddag geopend voor bezoekers. Tot vorig jaar waren de molens eigendom van de gemeente Rotterdam, die ze overdroeg aan ‘Stadsherstel Historisch Rotterdam’, een organisatie die allerlei monumenten in Rotterdam opnieuw tot leven brengt. Stadsherstel wil de molens meer toegankelijke maken voor publiek door een bezoekerscentrum te bouwen. Maar hulp is nodig want er zijn rondleiders nodig.

Jan Bakker is zo molenaar op één van de molens en tevens bestuurslid van de stichting die de molens beheert. “De vrijwillige molenaars die de molens draaiende houden,  zijn opzoek naar mensen die het leuk vinden om groepen van maximaal 15 personen rond te leiden.
Er is al een winkeltje waar bijvoorbeeld gemalen specerijen gekocht kunnen worden. De molens staan op een plek die iedereen in Rotterdam wel kent. Het zou dan leuk zijn als we daar meer mee kunnen doen.”

Jan legt uit waaraan een vrijwillige rondleider aan moet voldoen: “Je bent het aanspreekpunt van de bezoekers en je moet het leuk vinden om mensen te ontvangen. Je moet mensen enthousiast kunnen maken voor de historie en de techniek van de molens en je moet ook oog hebben voor veiligheid.

Vanwege toeristen komt het van pas als je kennis hebt van talen. Trappen klimmen hoort erbij en zijn geen belemmering en je moet minstens één keer per maand beschikbaar zijn.

Je hoeft geen deskundige te zijn om hier aan de slag te gaan; er is immers voldoende informatiemateriaal over de molens beschikbaar en de molenaars nemen ruim de tijd om je in te werken.”

Interesse? Kom eens langs op woensdag of zaterdagmiddag of stuur een email naar: info@snuifmolens.nl en anders kijk je op www.snuifmolens.nl voor meer informatie.

Molens Kralingse Plas zoeken rondleiders
Getagd op: