Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je bent al een paar dagen op vakantie en nog steeds heb je geen grote boodschap kunnen doen. Is het de vieze camping-wc? Zijn het die witte, Franse stokbroden? Het feit dat je de afgelopen dagen als enige beweging die tweehonderd meter naar het strand bent gelopen en terug? Wat het ook is, met deze tips kom je er weer snel vanaf!

Want geobstipeerd zijn is geen pretje, en al helemaal niet als je eindelijk lekker relaxt op vakantie bent. Je darmen houden van zoveel mogelijk regelmaat, maar door je veranderde ritme en door ander voedsel kunnen ze in de war raken en verstopt raken.

Vermijd stress
Misschien wel de belangrijkste factor: stress. Hoewel je de oorzaak al snel zoekt bij het voedsel dat je eet, kan de angst om verstopt te raken ook een grote rol spelen in de uiteindelijke constipatie. Kun je vaker niet goed poepen op vakantie? Dan maak je je hier waarschijnlijk van tevoren al druk om, wat de obstipatie juist in de hand werkt.

En dat is niet zo gek. Denk maar eens aan andere moment dat je niet goed, of juist wel, naar het toilet kon. Stress zorgt voor een verhoogde hartslag en meer adrenaline, wat leidt tot een verminderde doorstroming van bloed naar je darmen. Dit heeft vertraagde darmfuncties tot gevolg waardoor je ook verstopt kunt raken of last kunt hebben van een opgeblazen gevoel.

Factoren die van invloed zijn op verstopping

Dit weten kan al een positief effect teweegbrengen, maar daarnaast spelen ook andere factoren een rol die in je vakantieperiode soms prominenter aanwezig zijn dan in je dagelijkse leven. Denk aan het voedsel dat je eet, de hoeveelheid die je beweegt en een ontregeld ritme. De volgende tips helpen om de obstipatie tegen te gaan:

Eet vezelrijke voeding, zoals groente, fruit en volkoren producten.

Drink voldoende water

Voeg olijfolie of voeding met gezond vet zoals avocado’s toe aan je eetpatroon.

Beweeg elke dag minstens een half uur om je darmen te stimuleren.

Probeer iedere dag op vaste tijden naar het toilet te gaan.

Fruit dat veel vezels bevat
Pruimen, granaatappel, bramen, banaan en groene kiwi’s bevatten gemiddeld gezien de meeste vezels in fruit. Zoek dus vooral een lokale markt op bij je vakantieadres in de buurt, om wat van deze fruitsoorten te bemachtigen. En: zorg ervoor dat je het fruit in zijn geheel opeet en niet in een smoothie blendt. Wanneer je het fruit verwerkt tot een vruchtensap of smoothie verlies je namelijk een groot deel van de vezels.

Groente dat veel vezels bevat
Artisjok, pastinaak, andijvie, knolselderij en boerenkool zijn groentes die gemiddeld gezien de meeste vezels bevatten. Nu zijn dit wellicht grotendeels groentes die je voornamelijk in de winter vindt, maar over het algemeen zijn alle groenten goede bronnen van vezels. Bovendien zijn groenten koolhydraatarm, dus hoef je niet bang te zijn om hier veel van te eten!

Voeding die kan helpen
Bij vezelrijke producten denk je misschien snel aan volkorenbrood, havermout of bruine bonen en die producten heb je op vakantie misschien niet zo snel voor de hand. Maar wist je dat veel groenten en fruit ook bronnen van vezels zijn?

Poepen op vakantie?
Getagd op: