Wildzwemmen is in deze tropische zomer uitgegroeid tot een superhype. Zwemmen in rivieren is populair, maar soms levensgevaarlijk. Daarom luidt de Reddingsbrigade in Dordrecht de noodklok. Als je in de stroming belandt kun je niet meer terug en kom je kilometers verder terecht. Zwemmen, suppen op een supboard en duiken in het Wantij, de havens in de historische binnenstad zijn al meer dan ooit een hit. Maar ook het plonzen in de rivieren de Noord, de Merwede en de Oude Maas is deze zomer populair. Hele groepen duiken er in.
Op de terrasjes op het Groothoofd in Dordrecht zien de bezoekers het glimlachend aan. Volgens de horeca-ondernemers is het een vrijwel dagelijks ritueel geworden, jongeren die verkoeling zoeken in de rivieren en in het water springen vanaf de kade.

Gruwelijk onderschat
De stroming bij Groothoofd, het drukst bevaren rivierenknooppunt van Europa worden gruwelijk onderschat. Het is beter om als zwemmer wegblijven van dit soort plekken. Neem het risico niet, is de dringende boodschap. ,,Tegen de kracht van de stroming kun je als zwemmer niet tegenop.”

Tien meter vanaf de kade kun je in de greep komen van de verraderlijke rivier. “En daardoor kun je de kant al niet meer halen, is de grimmige boodschap.” De reddingsbrigade vertelt dat er natuurlijk toezicht is op de rivieren, maar dat de instanties niet overal tegelijk kunnen zijn.

Verboden en dom
Zwemmers die eigenwijs zijn en toch bommetjes maken, beseffen niet dat dit verboden is. Behalve de drukte van het zware scheepvaartverkeer zijn er de getijden met haar enorme bewegingen.

Deze zomer kwam gelukkig in de Noord, de Merwede of Oude Maas nog niemand in nood, maar voor wie toch in de problemen komt. ,,Trek je knieën op. Blijf drijven met je armen, en laat je meedrijven. Waar je heen gaat ga je heen. Door de stroming kom je vanzelf weer aan de kant.” Dat kan dan zomaar kilometers verderop zijn: Zwijndrecht of zelfs het Dordtse Duivelseiland.

Nooit alleen gaan
Verzetten tegen de stroming is volgens de Reddingsbrigade in nood de grootste misrekening die je als zwemmer kunt maken. “Het gaat pas mis als je er tegenin wil zwemmen. Tegen die kracht verlies je het altijd. Je raak al snel moe, verslikt je in water.”
Mensen die in het rustigere Wantij zwemmen krijgen van de voorzitter van de Reddingsbrigade het advies nooit alleen te gaan en een reddingsboei mee te nemen. Die is dan zichtbaar vanaf de kant. Springen vanaf de bruggen en zwemmen in de havens is ook verboden, maar wordt in Dordrecht gedoogd.

Onderzoek
De gemeentes, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), provincies en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlokaties zijn bezig met een onderzoek. Het wildzwemmen neemt namelijk in heel het land toe en het onderzoek moet uitwijzen welke plekken veilig en onveilig zijn.

Zwemmen in rivieren
Getagd op: