Al jaren wordt de Kralingse Plas geteisterd door blauwalg. Zodra het langdurig warm wordt, groeit de alg en wordt het water schadelijk voor mens en dier. Er is al veel gedaan om de alg aan te pakken. Er is zelfs waterstofperioxide aan te pas gekomen, maar niets hielp. Phoslock moet de volgens de gemeente een duurzame oplossing bieden.

Phoslock is een klei waar vijf procent lanthaan aan is toegevoegd. Dat is een mineraal dat fosfaten bindt en de groei van blauwalg tegengaat. Door een laagje van de klei over de bodem van de Kralingse Plas te verspreiden, worden de fosfaten geneutraliseerd. Daardoor kan het geen voeding meer zijn voor blauwalg. Voorop staat dat het geen chemisch product is, maar een natuurlijk erts dat uit Azië wordt gehaald en door Australiërs is onderzocht. Aldus de Rotterdamse wethouder.

De Universiteit van Wageningen heeft het gebruik van Phoslock aangeraden bij de gemeente. In heel veel landen in de wereld, en ook een paar plassen in Nederland is dat al toegepast en het werkt.

In 2020 en 2021 heeft men al proeven met Phoslock in de plas uitgevoerd. De aanpak leek effectief. Volgens de gemeente is aangetoond dat bescherming tegen blauwalg sneller, effectiever en duurzamer wordt bereikt met Phoslock dan met het storten van zand, wat eerder is uitgeprobeerd.

1.000 ton klei tegenover 500.000 ton zand
De plas heeft in de toekomst nog onderhoudsdoseringen van Phoslock nodig. Dat hangt af van hoeveel fosfaat er later de plas nog inkomt. Volgens de gemeente kan het aanbrengen van de klei sneller en met minder last voor omwonenden dan het afzanden. Er is 1.000 ton klei nodig tegenover 500.000 ton zand.

Daarbij zou de impact op het bodemleven kleiner zijn en is de maatregel goedkoper. Gunstig zijn de kosten van Phoslock. Het is een aantal miljoenen goedkoper. De gemeente had 13 miljoen beschikbaar gesteld om de Kralingse Plas aan te pakken. Dat kan nu met Phoslock 8 miljoen minder.

Om de toevoer van fosfaten tegen te gaan zet de gemeente naast Phoslock nog een aantal maatregelen in. Zo is het gemaal van het Kralinger Hout losgekoppeld en de sluis Kralings Verlaat verbeterd. Aanpassingen aan riooloverstorten, het voorkomen en ruimen van bladgroen en uitwerpselen en het vernieuwen van een defosfatiseringsinstallitie staan nog in de agenda.

Overlast van blauwalg duurt nog even voort
De gemeente start in het najaar van 2021 met Phoslock. De effecten van de klei moeten in de zomer van 2022 merkbaar zijn. De kans is groot dat er in de zomermaanden voor een periode niet kan worden gezwommen in de Kralingse Plas. Controleer voordat je gaat zwemmen altijd de waterkwaliteit. De afgelopen jaren is de plas steeds een aantal weken of maanden dicht geweest vanwege blauwalg.

De verwachting na 2022 is dat de plas vrij is van algen. Blauwalg is een natuurlijk product en kan nooit helemaal weg. Toch is de verwachting van de gemeente dat Phoslock ditmaal het laatste hoofdstuk is in het dikke boek over Blauwalg.

Speciale klei tegen blauwalg in de Kralingse Plas
Getagd op: