In de Kralingse Plas zijn larven van de trichobilharzia ocellata. Die larven boren zich in de huid van de zwemmers en veroorzaken bulten die dagenlang jeuken. Het vermoede is  dat de aanwezigheid van minimaal 300 ganzen in en rond de Plas iets met dit probleem van doen heeft. Het merendeel van de ganzen bestaat uit een inheemse en dus beschermde soort. Inmiddels heeft de Gemeente bij de sluis een bord neergezet waarop de waarschuwing dat zwemmers het risico lopen op zwemmerseczeem en/of uitslag. Daarmee is aan zorgplicht is voldaan.

De larven zijn eveneens in de Zevenhuizerplas aanwezig. De vraag is hoe dit probleem aan te pakken.

Op de site van het RIVM kan de volgende informatie worden aangetroffen

Besmetting
Schistosomen, waaronder het geslacht Trichobilharzia, zijn wormen die in de bloedvaten van gewervelde dieren leven. Trichobilharzia besmetten verschillende eenden – en ganzensoorten. De wormpjes bij de vogels leggen eitjes die in het water terecht komen. Dan komt er een larve (miracidium) uit het eitje, die op zoek gaat naar een tussengastheer, een slak, meestal van het geslacht Lymnea of Radix. De larve besmet de slak en maakt in de slak nog een verandering door. Door de slak worden dan een nieuw soort larfje (een cercarie) uitgescheiden. Deze cercariën zijn larven met een gevorkt staartje, die op hun beurt op zoek gaan naar watervogels. Ze dringen de huid van de watervogels binnen en komen zo in het bloedvatenstelsel van de vogel terecht en daar begint de hele cyclus weer van voren af aan. De tijd tussen de besmetting van de slak en het moment waarop de slak de cercariën uit gaat scheiden bedraagt ongeveer een maand. Eén miracidium die een slakje besmet is goed voor de uitscheiding van wel 100.000 cercariën!

De cercariën die normaal gesproken de watervogels besmetten, kunnen ook per ongeluk de menselijke huid binnendringen. Bij de mens blijven ze dan in de huid steken, ze kunnen niet verder naar de bloedvaten. Dit veroorzaakt een allergische reactie.

Ziekteverschijnselen mens
Wanneer een mens voor de eerste keer besmet wordt met Trichobilharzia treedt na 10 tot 30 minuten jeuk op, die meestal snel weer overgaat. Er verschijnen wat rode plekjes op de huid, op de plaats waar de larfjes binnengedrongen zijn. Eén à twee weken later ontstaan er kleine, jeukende rode bultjes op diezelfde plaats. Dat is een reactie van de huid op de larfjes die in de huid dood gaan. De eerste keer kan de besmetting vrijwel ongemerkt voorbij gaan. Wanneer de mens later opnieuw besmet wordt, zullen de symptomen veel heftiger zijn. Door de huidreactie zullen de larfjes eerder gedood worden, maar de reactie kan gepaard gaan met heftige jeuk en rode vlekken die bultjes worden. De aandoening gaat binnen ongeveer een week vanzelf over en hoeft niet behandeld te worden (tenzij er door het krabben huidontstekingen zijn ontstaan).

Het euvel met de larven is vaak voor een periode van 2 maanden.

Trichobilharzia in de Kralingse Plas en Zevenhuizerplas?
Getagd op: