De zomer is begonnen! Althans, in het Kralingse Bos.

Traditie
Barbecueën in het Kralingse Bos – het is inmiddels traditie. Grote groepen mensen strijken neer in hét recreatiegebied van de Maasstad, en grillen er op los. Soms slepen ze een halve keuken met zich mee en smikkelen in blitse partytenten, terwijl verderop stelletjes het intiem houden bij een aandoenlijk mini-roostertje, waarop twee stukjes vlees liggen te pruttelen.

Als de zon ondergaat, droppen de eerste smulpapen hun afval netjes in de vuilcontainers. ,,Je eigen zooi moet je opruimen, dat lijkt me niet meer dan normaal, toch’’, zegt Rotterdam André Pols (47), die samen met stadsgenoot Serge Klijn (44) op weg is naar één van de verzamelplekken voor barbecue-restanten

Veegmachines
Hoe anders is het beeld vanochtend. Een flinke club medewerkers van Rotterdam Schone Stad – in de volksmond nog immer Roteb genoemd – waaiert uit in het gebied, om met bezems, veegmachines en afvalwagens alle troep op te ruimen. Resten voedsel, nog rokende kolen, verpakkingen, flesjes, plastic zakken; het is vooral rond de afvalbakken een complete puinhoop.

Uren zijn de noeste werkers in de weer om het park weer spic en span te krijgen voor een nieuwe, zomerse dag. ,,Zo ziet het er uit na een gemiddeld weekend’’, verzucht teamleider Patrick Thomas. ,,Dit is de realiteit in Rotterdam.’’ In totaal 15 kuub afval wordt verzameld, waarvan een deel op het veld en naast de bakken ligt.

Wat kun je er tegen doen? ,,We kunnen mensen erop attenderen, borden neerzetten, acties houden, adviezen maken. Zo proberen we de burgers erbij te betrekken en hopen we met elkaar de stad zo schoon mogelijk te houden.’’

Overigens, hulde voor Crooswijkers Nick en Linda. Want waar zij ’s-avonds nog in de weer waren met smeuïge kippenpootjes, is alles keurig opgeruimd en valt er geen papiersnipper meer te ontdekken. De zon bikkelt er al flink op los als de schoonmakers de aftocht blazen, en het Kralingse Bos in al zijn frisheid wacht op een nieuwe lading recreanten.

Bron: AD

Barbecueën in het Kralingse Bos
Getagd op: