Taboe of niet
Het naturisme heeft wel een beetje een imagoprobleem. En dat geldt vooral voor de openbare naaktstranden. Omdat iedereen er vrij bloot mag rondlopen, trekt het soms gluurders en exhibitionisten aan. Berucht zijn de naaktstranden aan zee, waar in de duinen soms dingen gebeuren die niets met het basisidee van het naturisme te maken hebben. Vanwege de seksuele associaties die veel mensen hebben met het naakt zonnen of zwemmen, blijft het naturisme een beetje in de taboesfeer hangen. ‘Voor mensen die gewend zijn aan geklede recreatie is de associatie tussen bloot en seks vrij sterk’, staat te lezen op de website van de Nederlandse Federatie voor Naturisten, Maar seks is juist geen drijfveer voor naturisten, zegt de NFN. Als je er eenmaal aan gewend bent, verdwijnt juist die associatie tussen seks en bloot, menen zij. Zoals het gezegde “Bloot slaat dood” ook al suggereert.

Iedereen is gelijk
Naakt zijn betekent ook dat er minder onderscheid is tussen mensen. En iedereen is even kwetsbaar. En dat zorgt er voor dat je sneller toenadering zoekt tot anderen. Een praatje aanknopen gaat dan ook gemakkelijk als je met naturisten onder elkaar bent. Naturisten zitten vaak ook lekker in hun vel. Ze schamen zich niet voor hun eigen lijf en hebben er geen probleem mee dat andere mensen hen in volle glorie kunnen aanschouwen. En door je van je kleding te ontdoen, ben je even vrij van alle dagelijkse zorgen. Je mag doen en laten wat je wilt, als je er anderen maar niet mee lastigvalt.

Het is gemakkelijk
Blootlopers die ineens weer in hun zwembroek of badpak gaan zwemmen, merken ineens het verschil: wat zit dat toch onprettig, die natte zwemkleding. En kleedhokjes of onhandig gedoe met een handdoek om je middel is ook niet nodig.

 

Wat wil je!
Getagd op: