Wanneer het deze zomer te warm wordt om te gaan hardlopen of fietsen, kan zwemmen uitkomst bieden. Een frisse duik nemen heeft bovendien voordelen voor je gezondheid. Ook als je kampt met overgewicht of een handicap. “Het is een hele eenvoudige manier om je conditie op te bouwen”
Na fitness, hardlopen, voetbal en tennis is zwemmen de meest beoefende sport van Nederland. Vooral onder vrouwen is het populair. Van hen neemt 6,4 procent regelmatig een duik, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder mannen ligt dat percentage lager: 3,4 procent.

Weinig belasten, veel verbranden
Zwemmen heeft veel voordelen voor mensen die last hebben van overgewicht. In vergelijking met hardlopen of wielrennen hoeft je lichaam minder klappen op te vangen. “Bij het hardlopen vangt je voet bij iedere stap een veelvoud van je lichaamsgewicht op. Heb je overgewicht, dan kan dat problemen veroorzaken. Zwemmen is veel minder belastend. In het water ben je tien keer lichter.
Hoewel het dus niet zwaar aanvoelt, kun je met zwemmen veel calorieën verbranden. “Je gebruikt je hele lichaam” “Dat beweegt een stuk anders dan wanneer je bijvoorbeeld veel fietst. Kijk maar naar die renners in de Tour de France. Dan zie je echt stevige benen en een heel dun bovenlichaam.”
“Voor een half uurtje zwemmen op een normaal tempo verbrand je ongeveer 400 kilocalorieën. Dat komt overeen met een halfuurtje hardlopen, maar dat houdt weer niet iedereen zo lang vol. Zwemmen is dus een eenvoudige manier om conditie op te bouwen.”

Je bent minder beperkt in het water
Ook voor mensen met een beperking is zwemmen een ideale sport. “Dat heeft óók te maken met het feit dat je in het water veel minder weegt.” Bovendien heeft het mentale voordelen. In het water ben je minder beperkt ten opzichte van anderen.
Vaak doen deze mensen daarom helemaal niet onder voor andere zwemmers. Kijk aan het einde van de zomer maar eens naar een zwemwedstrijd tijdens de paralympische spelen. Eenmaal in het water is het nauwelijks te zien dat die zwemmers paralympiër zijn.”

In de buitenlucht
Je kunt ervoor kiezen om je baantjes in het zwembad af te werken, maar ook in de buitenlucht zijn er genoeg plekken om te zwemmen. De temperatuur van het open water is vaak wel wat kouder dan dat van het zwembad. Dat kan positieve effecten hebben, want in koud water verbrand je meer calorieën, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Zeker in de winterperiode moet je oppassen dat je niet onderkoeld raakt.”
“En let ook altijd op dat de afstand met de kant niet te groot wordt.” “Als je helemaal op bent, moet het nog wel mogelijk zijn om het water uit te komen.” Voor dat laatste waarschuwt ook de Reddingsbrigade. “Ook al ben je fanatiek hardloper of voetballer, zwemmen vergt echt een ander soort conditie.”

Zwemmen is je hele lichaam in beweging
Getagd op: