De bouw van een nieuwe woonwijk tussen de Bosdreef en bedrijventerrein Boezembocht in Rotterdam mag verder. De Raad van State wees het bezwaar van de Stoomstichting Nederland en bedrijven Boezembocht bijna volledig af. Aan de rand van het Kralingse Bos komen 800 nieuwe woningen.
De gemeenteraad van Rotterdam moet nog wel een nieuw besluit nemen om de Stoomstichting Nederland tegemoet te komen. Die vreest dat de komst van de nieuwbouwwijk gevolgen heeft voor het organiseren van evenementen. De bezoekers kunnen nu nog in de buurt van het terrein parkeren. Die ruimte verdwijnt met de komst van de woningen.
De Raad van State deelt de zorgen van de stichting en vindt dat de gemeente Rotterdam met een evenementenregeling moet komen om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Het gaat om evenementen waarop zo’n duizend bezoekers afkomen.
De stichting Verenigde Bedrijven van de Boezembocht kreeg op alle punten ongelijk. De stichting vindt dat de afstand tussen de geplande woonwijk en de bestaande zware metaalbedrijven Forest Metal en Lion Metals te klein is. Om te voorkomen dat de bedrijven straks de dupe worden van klachten van omwonenden, maakte de stichting bezwaar. In de plannen van de gemeente is rekening gehouden met een buffer en geluidswerende maatregelen om overlast voor de toekomstige bewoners te voorkomen.
De Raad van State vindt daarnaast dat de stichting Boezembocht onvoldoende aannemelijk heeft kunnen maken dat die bewoners last kunnen krijgen van geluids-, trilling- en stankoverlast.
Meevaller voor wethouder
Het ‘groenlicht’ van de Raad van State is een meevaller. De Rotterdamse wethouder van Wonen klaagde in het Financieele Dagblad over de vertraging die bouwprojecten in de stad oplopen door vertraging in de behandeling door onder meer rechtbanken, het gerechtshof en de Raad van State.
De Raad van State zegt in een reactie dat corona in sommige gevallen een belangrijke rol speelt. In 2020 moesten zittingen worden uitgesteld tot het online behandelen mogelijk was.
“Zaken zijn ook steeds vaker complex en gaan over meerdere besluiten. Zo kan een kwestie besluiten van meerdere overheden (Rijk, provincie, waterschap, gemeente) omvatten en waartegen dan door veel verschillende bezwaarmakers beroep wordt ingediend. Sommige zaken tellen daardoor wel vijf tot tien verschillende besluiten die allemaal een ander deel van het project mogelijk maken.”
Maar er zijn ook zaken waarin de afdeling bestuursrechtspraak informatie moet inwinnen over Europese regels bij het Hof van Justitie. In een recente ruimtelijke ordeningszaak duurde het ruim twee jaar totdat de antwoorden van het Hof van Justitie kwamen.
“Verder speelt nog een rol dat steeds meer zaken onder de Crisis- en herstelwet vallen. In die gevallen moet de Afdeling bestuursrechtspraak binnen zes maanden uitspraak doen. Maar hoe meer zaken binnen die verkorte termijn moeten worden afgehandeld, hoe lastiger dat is. Zeker in de complexe gevallen.”
Bron: RTV